V. Festiwal Mąki w Siedlimowicach
Na zaproszenie organizatorów odpowiedziało wielu wystawców, m.in. Dyniowy Zakątek z Olszan, Jagodowe Pole z Kalna, Koło Gospodyń Wiejskich w Imbramowicach. Smakosze dobrego jedzenia mogli sprawić sobie niesamowitą ucztę. Na festiwalu nie zabrakło chleba czy doskonałych podpłomyków, wypiekanych przez panią Iwonę Markiewicz, właścicielkę młyna.
Ponadto można było z bliska zobaczyć, jak funkcjonują stare maszyny w młynie. Bogdan Mucha, historyk z Żarowskiej Izby Historycznej zabrał wszystkich uczestników w podróż w czasie, poznali oni ciekawe dzieje młyna w Siedlimowicach oraz przybliżono im historię zespołu pałacowo-folwarcznego w Siedlimowicach. Odbyły się również warsztaty ceramiczne oraz warsztaty koronki klockowej dla najmłodszych uczestników festiwalu, a także krótki spektakl w wykonaniu aktorów Teatru Bezdomnego. Swoje pracę zaprezentowała pani Maria Wróbel z Łażan.
Rozstrzygnięto także konkurs na najlepszy chleb domowego wypieku „Chlebowzięci”, gdzie III miejsce zajął Michał Starak z Olszan, II miejsce Dorota Borgosz z Domanic, a I miejsce i tytuł najlepszego piekarza V Festiwalu Mąki Łukasz Krzysztofczyk z Wałbrzycha. Nagrody wręczał Zastępca Burmistrza Przemysław Sikora.
- Zaprosiliśmy naszych gości do zabytkowego młyna w Siedlimowicach, gdzie po raz piąty odbywa się Festiwal Mąki. Na nasze zaproszenie odpowiedziało wielu wystawców, którzy przyjechali tutaj, aby zaprezentować swoje wyroby i częstować mieszkańców swojskimi przysmakami. Ponadto można z bliska zobaczyć, jak funkcjonują stare maszyny w młynie, zakupić swojskie pyszności na licznych stoiskach, kosztować specjałów wypieczonych z siedlimowickiej mąki i uczestniczyć w różnych warsztatach. To wszystko dla naszych gości. Wielkie podziękowania dla pracowników Gminnego Centrum Kultury i Sportu w Żarowie, wszystkich wystawców i oczywiście uczestników – mówili Iwona i Witold Markiewiczowie właściciele zabytkowego młyna w Siedlimowicach.