Warsztaty kulinarne w Łażanach
Warsztaty odbywały się w ramach projektu „Międzypokoleniowe warsztaty kulinarne”, na realizację których stowarzyszenie otrzymało dofinansowanie z Lokalnej Grupy Działania „Szlakiem Granitu”. Każdy z uczestników miał możliwość nauczyć się przygotowania pysznych pasztecików z mięsem i kapustą. Dla najmłodszych uczestników spotkania także przygotowano atrakcje. Wspólnie z dorosłymi dzieci dekorowały upieczone ciasteczka, a innym razem smakowały upieczone gofry i naleśniki.
- Nasze warsztaty dedykowane były nie tylko do prawdziwych pasjonatów gotowania. Każdy, kto miał ochotę mógł w nich wziąć udział. Wspólnie podzieliliśmy się z uczestnikami przepisami na paszteciki nadziewane z mięsem i kapustą. Spotkania były okazją do rozmów, wymiany doświadczeń, chwili wytchnienia, oderwania się od codziennych zajęć i obowiązków. Uczestniczki nabytą wiedzę i umiejętności będą mogły wykorzystywać w życiu codziennym oraz przekazywać je innym, tak aby tradycje kulinarne naszego regionu zostały zachowane – mówiła Krystyna Faruń sekretarz Stowarzyszenia Miłośników Łażan „Przyjazna Wieś”.
Pozyskane przez stowarzyszenie środki finansowe w wysokości 10.000,00 złotych zostały przeznaczone na zakup zmywarki, stołu z basenem jednokomorowym, baterii z wyciąganą zlewką oraz szafy przelotowej do kuchni na świetlicy wiejskiej w Łażanach. Ponadto, w ramach otrzymanego grantu, członkowie Stowarzyszenia zorganizowali także warsztaty kulinarne z zakresu gotowania i pieczenia.
Wszystkie potrawy oczywiście można było kosztować. Czy smakowało? Puste talarze świadczyły o tym, że potrawy były naprawdę wyborne. Przepisy gospodyń wiejskich z pewnością będą przez uczestników wykorzystywane.
Magdalena Pawlik