Mieszkańcy przygotowują dożynkowe wieńce
To trudna i żmudna praca, ale przynosi wiele satysfakcji, a spotkania na świetlicach wiejskich są także okazją do wspólnej integracji.
Tradycja przygotowania wieńców dożynkowych sięga XVI wieku. Po zakończonych żniwach chłop ścinał resztki zboża pozostałe na polu, z nich przygotowywano potem wieniec. Ten z kolei trafiał do kościoła, a stamtąd, po poświęceniu przez kapłana, do gospodarza wsi. Wieniec niosła najlepsza żniwiarka, którą gospodarz zapraszał do tańca. Tak rozpoczynały się dożynki, które trwały często do białego rana. Z czasem wieńce, będące jednym z symboli zakończonej przy żniwach pracy, stawały się coraz większe, barwniejsze, ozdabiano je kwiatami, wstążkami. Dziś ślady tej niezwykłej, polskiej tradycji możemy podziwiać podczas dożynek organizowanych dorocznie w każdej gminie.
Takie dożynkowe wieńce przygotowują najczęściej panie z Kół Gospodyń Wiejskich. To niezwykłe konstrukcje, w które panie wkładają ogrom pracy. Jak podkreślają gospodynie z gminy Żarów, technika tworzenia takiego wieńca jest przekazywana z pokolenia na pokolenie i jest przepiękną tradycją, z której możemy być dumni, ponieważ są to prawdziwe dzieła sztuki.
Wspólną pracę Pań będziemy mogli podziwiać podczas dożynek gminnych w Wierzbnej. Najpiękniejsze wieńce dożynkowe tradycyjnie zostaną również nagrodzone i na dożynkach rozstrzygniemy konkurs na „Najpiękniejszy wieniec dożynkowy”. Tymczasem dziękujemy mieszkańcom, którzy angażują się w pracę przy organizacji gminnych dożynek.
Magdalena Pawlik na podstawie informacji z Kół Gospodyń Wiejskich