IV Festiwal Mąki w Siedlimowicach
Na zwiedzających czekało mnóstwo atrakcji przygotowanych przez organizatorów: Gminę Żarów, Gminne Centrum Kultury i Sportu w Żarowie, Młyn Siedlimowice oraz Stowarzyszenie Przyjaciół Młyna Siedlimowice.
Najważniejszym punktem festiwalu tradycyjnie był konkurs na najlepszy chleb domowego wypieku „Chlebowzięci”. Na gości czekały specjały przygotowane przez lokalnych i regionalnych pasjonatów zdrowego jedzenia. W programie były także warsztaty ważenia piwa domowym sposobem z żarowskim browarem Hoppy Lab. Nie zabrakło również doskonałych podpłomyków, ciast, bułeczek drożdżowych wypiekanych przez panią Iwonę Markiewicz, właścicielkę młyna. O historii siedlimowickiego młyna opowiadał Bogdan Mucha, historyk z Żarowskiej Izby Historycznej, a na finał organizatorzy zaprosili gości na monodram „Sprawa się rypła” w wykonaniu Ryszarda Dykcika z Teatru Bezdomnego.
– Zaprosiliśmy dziś naszych gości do zabytkowego młyna w Siedlimowicach, gdzie po raz czwarty odbywa się Festiwal Mąki. Na nasze zaproszenie odpowiedziało wielu wystawców, którzy przyjechali tutaj, aby zaprezentować swoje wyroby i częstować mieszkańców swojskimi przysmakami. Ponadto można z bliska zobaczyć, jak funkcjonują stare maszyny w młynie, zakupić swojskie pyszności na licznych stoiskach, kosztować specjałów wypieczonych z siedlimowickiej mąki i uczestniczyć w różnych warsztatach. To wszystko dla naszych gości, którzy pomimo pochmurnej pogody, odwiedzili nasz zabytkowy młyn – mówili Iwona i Witold Markiewiczowie właściciele zabytkowego młyna w Siedlimowicach.
Liczył się smak, aromat, wygląd i wrażenie ogólne. W konkursie na najlepszy chleb domowego wypieku „Chlebowzięci” wzięło udział 5 uczestników. Niestety zabrakło przedstawiciela z gminy Żarów.
Wyniki konkursu „Chlebowzięci”:
- miejsce 1 – Andrzej Pyć – Świdnica (chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie wypieczony z mąki z siedlimowickiego młyna)
- miejsce 2 – Łukasz Krzysztofczyk Wałbrzych
- miejsce 3 – Grzegorz Jurczyk Wrocław
Magdalena Pawlik